Забележителности

Град Добринище е разположен на 850м. надморска височина, в подножието на величествената Пирин планина и само н а6км от гр. Банско.

Забележителностите около града са много и определено идвайки насам препоръчваме да посетите.

Град Добринище е климатолечебен и балнеоложки курорт, на 6 км. югоизточно от Бан­с­ко. Намира се в планински район, заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите.

Има 17 минерални извора (с температура меж­ду 30 и 43°С), подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на неврологични, гинекологични, кожни и други заболявания. Разполага с голяма минерална баня, открит минерален басейн, изградена е добра почивна база, включително туристически дом и множество частни хотели.

Теснолинейка с красива природа

Изживейте романтиката, сравнима с пътуване назад във времето, по единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, а именно теснолинейката Септември – Добринище!

Малкото влакче Ви очаква всеки ден, през всеки сезон на годината, за да Ви покаже удивителната природа и да създаде у Вас незабравими спомени!

Местността Свети Никола

В югоизточната част на Национален парк „Пирин”, между Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 г. на това място е възстановен малък параклис на мястото на стари основи. В района се провеждат археологически разкопки, от които досега са намерени останки от крепостни стени и жилищни сгради.

Музей „Никола Вапцаров”

Къщата музей „Никола Вапцаров” отваря врати през 1952 г. и с нея се поставя началото на музейното дело в града. В музея е представен животът на поета Никола Вапцаров (1909 г. – 1942 г.) от детството до смъртта му. Към него функционира и „Дом на изкуствата”, в който се организират постоянни и временни изложби, провеждат се научни форуми, срещи с дейци на културата и др. На втория етаж е експонирана постоянна етнографска изложба базар с автентични ръчно изработени материали, художествени сувенири и произведения на изкуството.

Басейнът с минерална вода - „Римското банче”

По течението на „Добринищката река” се намира басейнът с минерална вода, известен като „Римското банче”.

Ски пътищата и ски пистите

През лятото ски пътищата и ски пистите могат да се използват и като маршрути за планинско колоездене. Курортът е популярен сред туристите и в летния сезон, през който могат да се практикуват различни видове дейности и спорт – катерене, езда, колоездене, планински преходи, рафтинг в района на Кресненското дефиле и др.

Водопадът „Св. Никола”

Забележителности са водопадът „Св. Никола”, първата по рода си в България градина за еделвайси и действащият манастир „Св. Никола”.

Хижа Безбог

Хижа Безбог /2240м.н.в./е в сърцето на Пирин, красиво разположена на брега на езеро сред панорама от високи планински върхове. През лятото тя е възлова точка за много кратки и по-дълги туристически маршрути, а през зимата  предлага уникална зимна ваканция сред  девствена природа и белоснежна тишина.
Работи без прекъсване през цялата година. Към хижата има столова с винаги  топло меню, кафе, чай и др.

 

Резервирай сега!